Biznis centar bh. dijaspore i Općina Breza su održali trening obuku "Dijasporske investicije i lokalna zajednica", čiji je cilj razvoj alata komunikacije i unapređenja pristupa jednica lokalne samouprave u privlačenju ulaganja bosanskohercegovačkog iseljeništva. Općina Breza ima značajnu dijasporu u Njemačkoj i Austriji, ali i u drugim zemljama širom svijeta, te je ona prepoznata kao izuzetan potencijal za ovu malu općinu.

"Želimo se zahvaliti načelniku Vedadu Jusiću, kao i cijelom timu koji čine Eldina Dervišević, Amela Omerhodžić, Kenan Kadrić i Nermin Ćosić, a koji su pokazali da postoji dobra volja i spremnost da se sarađuje sa dijasporom i da se privuku novi investitori u Brezu. Imamo ovdje već nekoliko uspješnih priča ozbiljnih stranih i domaćih ulaganja, ovaj grad je izuzetno dobro povezan autoputem sa ključnim središtima, sada kada vidimo da i općinske strukture pokazuju veliku posvećenost radu na stvaranju novih radnih mjesta i ulaganjima - vjerujem da je prava prilika da ih povežemo sa dijasporom", poručio je Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore.

USAID Projekat "Diaspora Invest" je do sada u Mrežu partnerskih zajednica uključio 15 općina i gradova širom zemlje, a kroz posljednji poziv u programe obuke i saradnje je uključeno 9 novih zajednica, među kojima je i Breza.

"Izuzetno je važno da razgovaramo o tome šta povratak i šta dijaspora znači za razvoj lokalne zajednice. Primjeri drugi općina i gradova pokazuju da je moguće napraviti iskorak, sve kreće od mapiranja i tog ključnog pitanja 'gdje su nam ljudi', a onda razmišljamo šta jedinica lokalne samouprave može učiniti za njih. Brojna su tu pitanja, nekada je dovoljno se samo javiti našim ljudima vani, iskomunicirati promjenu i unapređenje prakse saradnje i ohrabrenja ulaganja. Predstavili smo program tehničke podrške preduzećima, aktivnosti rada sa agentima za prodaju i izvoz na strana tržišta, organizaciju poslovnih praksi za mlade iz dijaspore. Iz svih tih aktivnosti imamo naučene lekcije koje Općina Breza može primijeniti i nadam se da im je ovaj trening koristio u osmišljavanju aktivnosti za budućnost", zaključio je Nedim Jahić, jedan od predavača i oficir za komunikacije pri USAID projektu "Diaspora Invest".