Grad Banja Luka raspisao je Javni poziv 19.08.2021. za dodjelu subvencija poslovnim subjektima pogođenim krizom izazvanom virusom korona, kojima je u 2021. godini bio zabranjen ili ograničen rad.

Kako bi se, prije svega, očuvala radna mjesta i zadržala privredna aktivnost, Grad Banja Luka izdvojit će 1,2 miliona KM za podršku privrednicima sa teritorije grada, navedeno je u saopćenju.

Kako je predviđeno Javnim pozivom, hoteli, moteli i hosteli mogu da dobiju od 350 do 450 KM po sobi – u zavisnosti od broja zvjezdica, a turističke agencije, tur-operatori i izvođačka djelatnost najviše do 1.000 KM po zaposlenom radniku sa punim radnim vremenom.

Kada su u pitanju subvencije svadbenim salonima i noćnim klubovima mogu se odobriti sredstva u iznosu do 7.000 KM po poslovnom subjektu.

Javnim pozivom predviđene su i subvencije naknade za privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje bašta ugostiteljskih objekata, i to iznosu od 100 posto naknade za mjesec mart i 30 posto naknade za ostale mjesece u toku 2021. godine.

U okviru podrške privredi, kroz Javni poziv obuhvaćene su i mjere za subvencionisanje iznosa komunalne takse za isticanje poslovnog imena onim subjektima kojima je bilo ograničeno ili otežano obavljanje djelatnosti, navedeno je iz Grada Banja Luka.

Sa ciljem ublažavanja negativnih posljedica na poslovanje, izazvanim pandemijom virusa, Grad Banja Luka se opredijelio da podrži i stare zanate u gradu do 1.000 KM po poslovnom subjektu.

Također, Javni poziv obuhvata i subvencije za saomozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim, uslužnim i trgovinskim djelatnostima na području grada, kako bi se pokrio dio troškova pri pokretanju vlastitog posla. Iznos subvencija je od 3.000 do 7.000 KM, zavisno od stručne spreme podnosioca zahtjeva.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom podnose se Odjeljenju za privredu.

Rok za podnošenje zahtjeva u kategoriji subvencija poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva, subvencija za samozapošljavanje i podršku starim zanatima u doba krize je 30 dana od dana objave Javnog poziva.

Rok za podnošenje zahtjeva za naknadu za zauzimanje javne površine i za subvencije u vezi komunalne takse za isticanje poslovnog imena je 31. decembra 2021. godine.