Biznis centar bh. dijaspore

Biznis centar bh. dijaspore predstavlja središte susreta bosanskohercegovačke poslovne dijaspore u Sarajevu. Riječ je o kancelariji za informativno-tehničku podršku, koja je posvećena promociji i potpori investicija bh. dijaspore u Bosni i Hercegovini. Bogato iskustvo, te brojni kontakti u zemlji i svijetu, omogućavaju timu koji je okupljen oko DBC-a da brzo i efikasno osigura odgovore na sva pitanja potencijalnih ulagača, ali i da im pomaže u prevazilaženju prepreka prilikom procesa registracije i drugih izazova u toku poslovanja u našoj zemlji.

“Naše dosadašnje iskustvo govori da investitori koji dođu u Bosnu i Hercegovinu da ovdje investiraju, često nakon dvije-tri sedmice izgube strpljenje i vrate se odakle su došli. Biznis centar bh. dijaspore (DBC) nastoji da ovim osobama na jednom mjestu pruži svu neophodnu podršku kako bi kompanije u početnom procesu prošle što bezbolnije”, kaže Armin Alijagić iz “Naše perspektive”. DBC je mjesto okupljanja, gdje poslovni ljudi iz cijelog svijeta dolaze da podijele svoja iskustva, preporuče promjene javnih politika i rješenja, te se informišu o dobrim prilikama za pokretanje posla i stvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Potvrđuju to i nedavno održane radionice „DiaWorks“, gdje predavači iz bh. dijaspore prenose svoje znanje na poduzetnike u zemlji. Tako je Lilijan Sulejmanović (Velika Britanija) održala trening o razumijevanju konkurencije, dok je Biljana Lovrinović (SAD) govorila na temu digitalnog marketinga i brendinga. Biznis centar bh. dijaspore sarađuje sa Agencijom za promociju stranih investicija BiH (FIPA), Vanjskotrgovinskom komorom BiH, te redovno komunicira sa svim nadležnim institucijama koje se bave saradnjom sa dijasporom.

DBC pretražuje baze podataka, te su nam dostupni svi relevantni izvještaji preko kojih Vam možemo ponuditi pravovremene i valjane informacije o stanju bh. ekonomije i prilikama u različitim sektorima. DBC stoji na usluzi svima koji su zainteresovani za poslovno povezivanje sa bh. dijasporom, pokretanje novih investicija i projekata razvoja, te nudi svoj prostor za održavanje sastanaka, edukacija i treninga u vezi sa jačanjem kapaciteta i umrežavanjem bh. dijaspore na polju ulaganja u privredni razvoj BiH.